B2B Podcast KPI’s*: Welke zijn het meest waardevol*?

Er zijn veel belangrijke prestatie-indicatoren (KPI's) die kunnen worden bijgehouden om het succes van jouw B2B-podcast te meten. Er zijn er zoveel dat het soms overweldigend of verwarrend kan zijn om te bepalen welke je moet volgen. B2B-podcasts vallen over het algemeen in twee brede categorieën: die van kleine tot middelgrote bedrijven (MKB) en die van grote, enterprise bedrijven. De prioriteiten verschillen meestal afhankelijk van de categorie waarin je je bevindt. Laten we daarom eens kijken naar de beste KPI's om te volgen voor elk van deze categorieën.

KPI's voor Zima Blue's MKB-podcasts

De belangrijkste maatstaf voor succes voor MKB-podcasts is het bijhouden van de omzet die direct of indirect wordt gegenereerd door de show. De meeste MKB-podcasts worden gepresenteerd door de oprichter of iemand die rechtstreeks betrokken is bij de zakelijke ontwikkeling, en de B2B-podcast wordt gebruikt voor account-based marketing (ABM) in zekere mate.

Het gaat om ABM omdat de show wordt gebruikt om doelgericht met bepaalde klanten in contact te komen. Op deze manier kunnen bestaande klanten, potentiële klanten, brancheleiders en invloedrijke personen worden geïnterviewd. Op basis van die interviews kunnen statistieken worden bijgehouden over welke deals er zijn gegenereerd, zowel gesloten deals als deals die nog in de pijplijn zitten.

Laten we een wekelijkse podcast als voorbeeld nemen. Als een bepaald bedrijf zich aan het schema houdt en één show per week publiceert, betekent dit dat ze gedurende een jaar 52 betekenisvolle gesprekken hebben gehad met brancheleiders en potentiële klanten.

De meest belangrijke KPI in de meeste gevallen is dus het bijhouden van het aantal deals en verwijzingen dat voortkomt uit die 52 gesprekken. Als ze bijvoorbeeld 10 voorstellen hebben gestuurd en er 8 van hebben gesloten, is dat een behoorlijk goede opbrengst voor de tijd en kosten die ze hebben gestoken in het produceren en promoten van hun podcast.

Ontwikkelen van langdurige Deals

Een andere manier waarop we zien dat MKB's zich richten op omzet met hun B2B-podcast is door het ontwikkelen van relaties die leiden tot grote deals. Als enkele of al hun potentiële klanten lange verkoopcycli hebben vanwege de financiële omvang van de deals, biedt hun podcast geweldige mogelijkheden om relaties met de besluitvormers bij die deals te ontwikkelen. Hun contact met elkaar zal veel natuurlijker en wederzijds voordelig zijn dan een reeks standaard "even kijken hoe het gaat"-e-mails of telefoontjes.

Bij deals met verkoopcycli van 12 tot 18 maanden gaat het meestal om grote financiële deals en het is meer dan alleen een simpele verkoop, het is een partnerschap. Veel MKB's hebben veel succes door hun podcast te gebruiken om een reeks contactpunten met de potentiële klant te creëren die de relaties beginnen op te bouwen voordat de deal überhaupt rond is.

Het voorbereidingsgesprek en het interview zijn slechts het begin van die strategieën. Vaak zal het interview de eerste keer zijn dat ze een potentiële klant ontmoeten, en hun inspanningen voor het promoten van de podcast geven ze mogelijkheden om die relatie verder op te bouwen nadat het interview is afgerond.

Nadat ze het interview met een potentiële klant hebben gepubliceerd, hebben ze legitieme redenen om de relatie maandenlang te laten groeien. Natuurlijk sturen ze hen een link naar de show wanneer deze live gaat, maar vooral via promotie, die vooral plaatsvindt op sociale media, kunnen ze af en toe maandenlang contact met hen opnemen.

Laten we LinkedIn als voorbeeld nemen. Een typische MKB-podcast zal vijf tot tien LinkedIn-berichten plaatsen, meestal op het profiel van de presentator, voor elke nieuwe aflevering. Deze berichten worden over een paar maanden verspreid en kunnen maanden later opnieuw worden gebruikt als het onderwerp nog steeds relevant is in hun branche.

Elk bericht is een mogelijkheid om hun gast op LinkedIn te taggen. Ze hebben mogelijkheden om content te creëren en deze naar hun gast te sturen zodat ze deze kunnen gebruiken voor sociale media. Vermenigvuldig dit nu met andere socialemediaplatforms en ze blijven bij dat bedrijf in beeld wanneer ze een deal willen sluiten.

Leads zonder Koude Gesprekken

Een andere manier om naar hun B2B-podcast te kijken als een generator van inkomsten is door het bijhouden van het aantal verkoopleads dat uit hun show voortkomt. Naarmate hun podcast groeit, bouwen ze een publiek op van mensen uit hun branche, wat leidt tot leads die kunnen worden overgedragen aan het verkoopteam. Naarmate hun publiek groeit, genereren ze natuurlijk meer leads omdat meer mensen naar hun show luisteren en vertrouwd raken met hen en hun bedrijfsaanbiedingen.

Thought Leadership

Het positioneren van zichzelf als een thought leader in hun branche via hun podcast is een andere KPI om het succes van hun show te meten, hoewel het iets moeilijker te kwantificeren is dan de vorige voorbeelden.

Een mooi aspect van B2B-podcasting is dat de grootte van hun publiek veel minder belangrijk is dan wie er in dat publiek zit. Omdat B2B-podcasts van nature zeer nichegericht zijn op specifieke industrieën, kunnen ze al snel een thought leader worden, zelfs met een klein publiek.

Stel bijvoorbeeld dat ze een niche B2B-podcast hebben die gemiddeld 100 downloads per aflevering haalt. Dat lijkt weinig vergeleken met grote entertainmentpodcasts, maar de meeste of alle 100 luisteraars van hun podcast zullen zich in hun branche bevinden en geïnteresseerd zijn in waar ze met hun gasten over praten.

We hebben veel podcastpresentatoren horen zeggen dat ze naar een brancheconferentie gingen en dat vijf of tien mensen op hen afstapten om te zeggen dat ze naar hun podcast luisterden. Dit is een geweldige ijsbreker en kan leiden tot relaties, deals en verwijzingen in de toekomst.

KPI's voor Enterprise-podcasts

Het is veel minder praktisch om de directe omzet die wordt gegenereerd door een B2B-podcast te meten bij een groot enterprise bedrijf, zoals een groot SaaS-bedrijf met duizenden klanten. Op dat niveau zijn er veel meer andere marketingkanalen actief die ook inkomsten genereren.

Maar degenen die betrokken zijn bij de podcast - meestal leden van het marketingteam - hebben meestal wel KPI's nodig om aan het hoger management te rapporteren om de kosten van het produceren van een podcast te rechtvaardigen. Dit betekent dat ze een andere benadering moeten hanteren dan bij MKB-podcasts.

Wat is het Doel van jouw Podcast?

Voordat de eerste gast wordt geboekt of het eerste interview wordt opgenomen voor een nieuwe enterprise podcast, moeten belanghebbenden in de show een duidelijk gedefinieerd doel voor de show opstellen. Wanneer Zima Blue een nieuwe enterprise klant krijgt, is het eerste wat ze vragen: "Wat is het doel van jouw team bij het starten van deze podcast?"

De antwoorden kunnen sterk variëren, maar het is belangrijk om het doel vroegtijdig vast te stellen om het besluitvormingsproces te sturen. Het kan een focus zijn op het genereren van leads, het vergroten van de merkbekendheid, het bevorderen van productadoptie of het vestigen van de presentator als een thought leader in hun branche.

Hun doel kan zijn om samen te werken met verschillende bedrijfsorganisaties of afdelingen binnen het bedrijf. Een voorbeeld hiervan is een podcast van een van hun klanten die zich richt op HR-content. Ze willen dat de podcast zich richt op de geweldige mensen die voor het bedrijf werken en het interessante werk dat ze doen. Zo kunnen ze de podcast gebruiken om top talent aan te trekken om voor hen te komen werken.

Doelstellingen van Afleveringen

Sommige enterprise podcasts houden de focus bewust breed, wat prima is. Als je een algemenere, allesomvattende podcast hebt, moet je er wel voor zorgen dat er dan voor elke aflevering of reeks afleveringen een duidelijke doelstelling is.

Maak geen afleveringen alleen maar om nieuwe afleveringen te maken. Bijvoorbeeld, een bedrijf kan op zoek zijn naar het aannemen van top talent in AI. Ze kunnen een volledige aflevering maken met hun AI-machine learning team en deze gebruiken om dat talent aan te trekken. Het is niet het hoofddoel van de podcast, maar het is wel het doel van die specifieke aflevering. Misschien lanceren ze over een paar maanden een nieuw product en willen ze een reeks afleveringen maken over het bètatestproces en hoe het product het leven van mensen gemakkelijker zal maken. Dan kan het marketingteam die inhoud hergebruiken voor marketingmateriaal om de verkoop te stimuleren en de lancering van het product te ondersteunen.

B2B-analyse met KPI'S

Wanneer mensen aan KPI's denken, denken ze natuurlijk aan gegevensanalyse. En de B2B-gegevens die ze kunnen verzamelen kunnen waardevol zijn, maar er is veel van, dus het kan ook overweldigend zijn. Ze moeten weten waar ze in hun organisatie naar moeten kijken en hoe ze die gegevens moeten filteren.

Een voorbeeld van gegevens die ze kunnen bijhouden, is welke bedrijven naar hun show luisteren. Ze kunnen bijvoorbeeld zien dat medewerkers van Bol.com 50 keer hebben geluisterd, Microsoft 64 keer en Tesla 70 abonnees heeft. Na verloop van tijd geven deze getallen een beeld dat ze kunnen gebruiken om de show vooruit te helpen.

Ze kunnen dit beeld vervolgens aan hun leidinggevend team laten zien om de waarde van hun B2B-podcast te tonen. Ze zullen misschien verrast zijn door wie er luistert en de focus van hun show aanpassen. Het is een geweldige manier om hun show gezond te houden en hun publiek te laten groeien.

RECLAME KPI'S

Via advertenties kunnen ze een schat aan gegevens over hun podcast krijgen, mits ze adverteren op de juiste kanalen en platforms. Bij Zima Blue maken we gebruik van een contextueel advertentieplatform dat gedetailleerde gegevens biedt over gerichte, unieke luisteraars, en dat is een echte game-changer.

Contextuele reclame betekent dat ze zeer specifieke en niche doelgroepen kunnen targeten om hun podcast te beluisteren, op basis van de artikelen die ze online lezen. Bijvoorbeeld, als ze een e-commerce podcast hebben over dropshipping en logistiek, kunnen ze artikelen targeten die over die onderwerpen gaan, en betalen ze alleen voor het aantal geverifieerde luisteraars.

Andere prestatie-indicatoren die bij deze campagnes kunnen worden bijgehouden, zijn doorklikratio, impressies en downloads. Dit is waardevol omdat ze geverifieerde luisteraars kunnen vergelijken met het aantal downloads om te zien hoeveel tractie ze krijgen. Al deze gegevens komen terecht in hun hostingplatform, dat ze kunnen gebruiken om B2B-analyses te genereren, zoals geografische gegevens, demografie, afleveringsretentie en welke spelers (Spotify, Apple, enz.) hun publiek gebruikt.

Link-Tracking

Een andere geweldige tool voor het meten van de gezondheid en groei van hun B2B-podcast is link-tracking. Met link-tracking kunnen ze een duidelijk beeld krijgen van het rendement op hun investering voor hun advertentiecampagnes.

Door unieke codesnippets te maken die de clicks van gebruikers naar hun landingspagina of website volgen, krijgen ze exacte gegevens over hoe goed elke campagne of aanbiedingscode presteert. Ze kunnen A/B-testen uitvoeren via Google Analytics om te bepalen welke advertenties het meest effectief zijn en welke hen de beste ROI opleveren voor de toekomst.

Het is een nieuwe wereld

Voor de meeste marketeers is podcasting een geheel nieuwe wereld, en dit alles kan overweldigend zijn als ze niet weten waar ze naar moeten zoeken. Maar net als bij alles kan het worden geleerd, of ze kunnen een toonaangevend B2B-podcastingbureau met ervaren podcastveteranen inhuren om het voor hen te doen. Hoe dan ook, ze kunnen zichzelf uitrusten met alles wat ze nodig hebben voor succes met hun podcast.